از پیشنهاد تشکیل مناطق آزاد گردشگری تا انتقاد به کوچکی سفره سفر
- شناسه خبر: 83509
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ساعت ۲۱:۲۰
نشست مروری بر فصل هفدهم برنامه ۵ ساله هفتم پیشرفت امروز در سالن جلسات اتاق ایران درحالی با حضور فعالان بخش خصوصی اتاق بازرگانی ایران و معاونت گردشگری برگزار شد که بیشتر گفتوگوها پیرامون مشکلات سرمایه گذاری پیش رفت و موضوع اصلی جلسه تقریباً فراموش شد!
در این نشست، قرار بود هر کدام از نمایندگان بخش خصوصی و تشکلها پیشنهادات خود را ارائه کنند و اگر اصلاحاتی نیاز است همفکری شده و تبادل نظر شود. اما هر کدام از آنها به شرح مشکلات خود پرداختند و همگی بر این نظر تاکید داشتند که اوضاع صنعت گردشگری مناسب نیست. در این میان برخی از اساتید دانشگاه پیشنهاداتی ارائه کردند.
از جمله ابراهیم غلام حیدر بای سلامی استاد دانشگاه که در این نشست گفت: سفره گردشگری در ایران کوچک است گردشگری در ایران سنتی پرونده و مهجور است این بازار باید توسط بخش خصوصی بزرگ شود و به بخش خصوصی میدان داده شود که سرمایه گذاری کند. باید دست بخش خصوصی در طرح نظام کلان حل مسائل باز شود.
وی گفت: پیشنهادات اتاق بازرگانی برای برنامه هفتم مبتنی بر این هست که بخش خصوصی در این برنامه بیشتر دخالت داشته باشد چون الان این برنامه باز هم رنگ دولتی دارد. یکی از مشکلات ما است که بخش خصوصی گاهی آنقدر قوی نیست که به دولت کمک کند در این زمینه هم باید کار بیشتری صورت گیرد.
علی رحیم پور از اساتید دانشگاه هم گفت: تدوین برخی از احکام به الزاماتی نیاز دارد. ما در حوزه بخش غیردولتی میتوانیم به دولت کمک کنیم. ولی باید شرایط رونق حداقلی به کسب و کار گردشگری برگردد. اگر چه احکام خوبی در برنامه لحاظ شده ولی لازم است کمیتهای تشکیل شود که احکام مرتبط در سایر دستگاهها را نیز احصا کنیم.
رحیم پور گفت: لازم است کارگروه یا کمیته بازاریابی و تبلیغات برون مرزی تشکیل شود باید بدانیم سازمانها و وزارتخانههایی مانند وزارت خارجه، وزارت ارشاد، سازمان فرهنگ و ارتباطات و غیره چقدر بودجه تبلیغاتی دارند. باید نظر تشکلهای بخش خصوصی را بگیریم و ببینیم اینها برای معرفی ایران در بازارهای جهانی چه چیزی نیاز دارند تا به آنها کمک کنیم.
وی بیان کرد: بحث گردشگری دریایی هم مهم است باید در موقعیتی که ایجاد شده افراد مرتبط را جمع کنیم و مسیرهای گردشگری دریایی را احیا کنیم. اگر الان کشورهای دیگر درباره جزایر ایرانی حرف میزنند به این دلیل است که ما هیچ اظهار نظری نکردهایم که چه فعالیتهایی در خلیج فارس انجام میشود. لازم است در حوزه گردشگری دریایی سرمایه گذاری کنیم.
وی گفت: اکنون زمان تغییر سفرای کشورهای خارجی است اتاق ایران باید ورود کند و بگوید اگر میخواهید گردشگری در اولویت باشد باید سفرایی که انتخاب میکنید حداقل با گردشگری آشنا باشند.
محمدرضا علوی سرمایه گذار در این نشست گفت: در کشوری که ۴۰ درصد نرخ تورم دارد چطور سرمایه گذار با نرخ دلاری هزینه کند و انتظار بازگشت سرمایه به ریال داشته باشد.
فرح توقیفی سرمایه گذار بخش خصوصی گفت: هتلداری صنعت لوکس هست و نمیتوان با هر تجهیزاتی آن را عرضه کرد ما نمیتوانیم مواد اولیه را در بازار نگه داریم هتلدار اگر یک شب اتاق را نفروشد هزینههایی که کرده سوخت میشود.
ارشک مسائلی پژوهشگر حوزه گردشگری نیز در این نشست گفت: وزارت میراث فرهنگی تازه تأسیس است از طرفی برخی از ابزارهای مداخله دولت وجود ندارد. ما باید قدرت کلام و عمل وزارت میراث فرهنگی را بهبود ببخشیم یکی از کارهایی که در وزارت میراث فرهنگی میتوان انجام داد این است که از ظرفیتهای قانونی که در قانون اساسی و سایر بخشها وجود دارد استفاده کند.
وی ادامه داد: یکی از آنها اصل ۱۳۸ قانون اساسی است که به دولت اجازه میدهد کارگروههای تخصصی را ایجاد کند. بنابراین میتوان کارگروههایی را نیز ایجاد کرد که رئیس آن وزارت میراث فرهنگی باشد و دستگاههای مرتبط را هماهنگ کند و چون مصوبات آن همتراز هیأت دولت است لازم الاجراست.
ارشک مسائلی افزود: در برنامه هفتم توسعه، گردشگری دریا محور مورد توجه قرار گرفته است. باید سواحل مکران از لحاظ جمعیتی و توسعه فیزیکی گسترش پیدا کند نیاز است که در حوزه گردشگری این مناطق بیشتر کار شود. راهکار این است که مناطق آزاد گردشگری را در خلیج فارس و دریای عمان ایجاد کنیم تا سرمایه گذاری ها تسهیل شود.
محمد معزالدین رئیس وقت سازمان ایرانگردی و جهانگردی در سالهای ۷۶ تا ۸۲ نیز در این نشست گفت: برنامه هفتم توسعه به رونق گردشگری کمک خواهد کرد و در همین زمینه پیشنهاد میشود، ارتقای استانداردهای کیفیت خدمات و تسهیلات گردشگری موجود مثل هتلها، رستورانها، جاذبهها و تورها و توسعه آنها و ارتقای کیفیت خدمات ارائه شده توسط نیروی انسانی موجود در بخش گردشگری و توسعه آموزش و حضور مؤسسات آموزشی انجام شود.
پروژههای گردشگری با کاربری ترکیبی ایجاد شود
علیاصغر شالبافیان معاون گردشگری وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نیز در این نشست گفت: برنامه هفتم توسعه بسیار اهمیت دارد و در این برنامه موضوع گردشگری به صورت ویژه دیده شده است. ما باید بتوانیم برای پیشرفت و سرپا ماندن پروژههای گردشگری، مشوق ایجاد کنیم و سازوکاری تهیه کنیم که سرمایهگذار تشویق شود و برای ادامه کار انگیزه داشته باشد.
وی افزود: یکی از پیشنهادهایی که داریم این است که پروژههای گردشگری با کاربری ترکیبی ایجاد شود که البته نیازمند همکاری و مشارکت دستگاههای مختلف است.
معاون گردشگری وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اضافه کرد: دغدغه ما این است که روش تأمین برای پروژههای گردشگری تأمین کنیم. یکی از موارد در برنامه هفتم این است که، واردات تجهیزات گردشگری، وسایل نقلیه و کشتیهای تفریحی بتوانند از مالیات معاف شوند. مصادیقی را استخراج کردیم که مشمول این موضوع شود.
شالبافیان ادامه داد: در فرآیند تدوین آئیننامهها، اتاق بازرگانی میتواند نقشآفرین باشد. در فرآیند تدوین این آئیننامه تریبون بخش خصوصی باید در کنار ما باشد تا بتواند مطالبهگری کند.
وی افزود: رویکرد برنامه هفتم در حوزه گردشگری را تقویت بخش خصوصی و نظاممند کردن تشکلهای حرفهای در این حوزه میدانیم. قراراست که با واگذار کردن اختیارات به تشکلهای حوزه گردشگری، امکان مداخله و مشارکت بخش خصوصی در حوزه گردشگری فراهم شود.
معاون گردشگری وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با تشریح برنامه هفتم و نقش صنعت گردشگری در این برنامه ادامه داد: اختصاص فصل مستقل به حوزه گردشگری در برنامه هفتم، نشانگر اهمیت و جایگاه پیدا کردن گردشگری در نظام اداری و مقدمهای برای توجه بیشتر به حوزه گردشگری است.
شالبافیان افزود: یکی از مشوقهای موجود در برنامه هفتم در حوزه گردشگری، معافیت حقوق ورودی برای تجهیزات ویژه گردشگری و ورود وسایل نقلیه گردشگری، کشتیهای تفریحی و تجهیزات هتلداری است که در داخل تولید نمیشوند. این مشوق، یکی از مواردی است که همیشه مطالبه بخش توسعه گردشگری بوده است.
وی با اشاره به اینکه کمک به تأمین مالی پروژههای گردشگری در دست احداث یکی دیگر از مشوقهای برنامه هفتم است گفت: با درنظر گرفتن امکان فروش و پیش فروش تأسیسات و واحدها، بر اساس طرحهای مصوب و در نظر گرفتن کاربریهای ترکیبی به اراضی گردشگری به نوعی کمک به تأمین مالی طرحهای گردشگری در حال ساخت است.
شالبافیان اضافه کرد: آئیننامه اجرایی برنامه هفتم توسعه فصلالخطاب نظامدهی صنعت گردشگری است و کمک تشکلها و اصناف گردشگری برای تسهیل امور این حوزه ضروری است.
معاون گردشگری وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خاطرنشان کرد: باید با نگاه امیدوارانه کار کنیم. در غیر این صورت موفق نخواهیم بود. کارها را باید با قوت ادامه دهیم و برای رونق صنعت گردشگری نسبت به سالهای قبل کاملاً امیدوار بود.