“زخم عتیق” احیاءالتراث معنوی هنر اسلامی-ایرانی
- شناسه خبر: 51965
- تاریخ و زمان ارسال: ۱۲ شهریور ۱۴۰۱ ساعت ۱۴:۳۰
هنرمندنیوز: بهره گیری از اشعار و مراثی “محتشم کاشانی” و “عمان سامانی” در کتیبه های ویژه تکایا و هیات مذهبی ، بهره گیری از فرم دستگاه آوازی ایرانی در اذان زنده نام “استاد موذن زاده اردبیلی”،کاشی کاری های مسحور کننده مساجد بزرگ ایران در اقصی نقاط کشور،مقام های موسیقی ایرانی در نعت و مدح اهل بیت رسول الله(صلوات الله علیه) و آئین ها و رسوم ماندگاری که سینه به سینه و نسل به نسل تا به امروز به دست ایران امروز رسیده است ، تنها نمونه کوچکی از این میراث پر بها و گران سنگ است.
اما در میان همه این موارد شاید به جرات بتوان گفت که هنر شبیه خوانی یا تعزیه پیوندی عمیق تر و مستحکم تر با فرهنگ ناب شیعی و خاصه موضوع عاشورا دارد.هنری که بیرق آن از نسلی به نسلی دیگر از “ناظم البکاءها” ، “معین البکاءها” ، “مقاتل نویسان” و “مخالف خوان ها و موافق خوان ها” ادوارپیشین به دست ما رسیده است.
هنری که حتی تعجب و حیرت مستشرقین و پژوهشگران غربی را نیز برانگیخته است و از نکات و جزئیات ظریف آن و تطبیق آن با هنر مدرن تئاترامروزی بهره ها برده اند که باعث حیرت مضاعف شده است.
حال ما وظیفه داریم تا در این برهه تاریخی در هر زمان و مکان بنا به فراخور مسئولیت و توان خود ، این میراث ارزشمند را پاس بداریم و در زنده نگهداشتن و ترویج آن کوشا باشیم.
حسب وظیفه و بنا به اهمیت این موضوع چند سالی است که در انجمن تئاترانقلاب و دفاع مقدس بنیاد فرهنگی روایت فتح همکارانم سوگواره ای آئینی را با بهره گیری از هنرهای نمایشی و با نام زیبا و با مسمای “زخم عتیق”تدارک دیده اند که به حمد الله بااستقبال و توجه خیره کننده و مضاعفی روبه رو گردیده است.
امسال نیز در این رویداد بر آنیم تا با فضاسازی برگرفته از نمادهای شیعی و مذهبی منتسب به باورها و عقاید ایرانیان این هنر دیرپا و تاثیرگذار را که تلفیقی از رنگ ، نور ، موسیقی ،ادبیات مستحکم و تعظیم احساس و تکریم عواطف عزاداران است برپا داریم تا با اقتدا به اسلاف گذشته و پیشینیان در احیا و پاسداشت این هنر ارزشمند قدم برداریم.
امیدواریم که با این گونه مجالس حسینی که نقش سترگ و عظیمی در احیاء شعائر دینی دارند بتوانیم وظیفه خود را به قدر سهم و بضاعتمان انجام دهیم و توجه متولیان و مسئولین امر را به این نکته خطیر و حیاتی جلب می کنیم که تقویت این جریان و مستند نگاری تجارب پیش کسوتان و نگهداری نسخ قدما و ثبت و ضبط جزئی ترین موارد و نکات هنر تعزیه امری حیاتی و لازم است که شاید تعلل و اهمال در این گونه موارد منجر به تبعات و خسارات جبران ناپذیری شود.
اینجانب امیدوارم که این گونه مراسم مذهبی و که ریشه در باورها و آئین های ملی و بومی ما دارد و بر اساس سبک وسیاقی به واقع هنرمندانه شکل گرفته است بتواند نسل جدید و جوانان ونوجوانان مارا بیش از پیش با میراث و ماترک پدران و اجداد و نیاکان خود آشنا کند.
تا پایان هفته جاری میزبان شمائیم تا شما نیز که دل در گرو مهر ایران ، این مرز پرگهر که از جای جایش مهر و تولا به آستان علی(ع) و اولاد علی(ع) تراوش می کند و وجودی مالامال از محبت و عشق نسبت به استان آل الله و اهل بیت عصمت و طهارت(علیهم السلام) دارید با حضورگرم خود همراه با خانواده بر گرمی این محفل بیفزائید.
درپایان این روایت امام صادق(ع) را پیشکش شما فرهیختگان و فرهنگ دوستان ارجمند میکنم که به فضیل فرمود:
آیا با هم مى نشینید و گفتگو مى کنید؟ عرض کرد : آرى ، فدایت شوم. فرمود: من این مجالس را دوست دارم. اى فضیل ! راه ما را زنده نگه دارید. رحمت خدا بر آن که امر ما را زنده بدارد. اى فضیل! هر کس ذکر ما بگوید یا در حضور او ذکر ما شود و از چشمش به اندازه پر مگسى اشک درآید خداوند گناهان او را مى بخشد اگر چه فزونتر از کف دریا باشد.
سید محمد نادری
رئیس بنیاد فرهنگی روایت فتح