جمعه ۱۱ فروردین ۱۴۰۲ ۳۱ مارس ۲۰۲۳
ویجت ها و آخرین اخبار
تیتر یک و اخبار برگزیده
آخرین اخبار، ویجت ها و جدول ها

جایگاه و شأن طرح‌ها و نقوش را به حوزه مد و لباس برگردانیم

آرزو سماعی داریان، مدرس و پژوهشگر حوزه طراحی سنتی و آرایه‌های تزئینی می‌گوید یکی از مهم‌ترین آفت‌ها در حوزه مد و لباس ایران نبود دانش برای پاسخگویی به چرایی و چگونگی استفاده از طرح‌ها و نقش‌ها روی پارچه و لباس است.
آرزو سماعی داریان، مدرس و پژوهشگر حوزه طراحی سنتی و آرایه‌های تزئینی می‌گوید یکی از مهم‌ترین آفت‌ها در حوزه مد و لباس ایران نبود دانش برای پاسخگویی به چرایی و چگونگی استفاده از طرح‌ها و نقش‌ها روی پارچه و لباس است.

هنرمندنیوز: سماعی داریان که مدرس و پژوهشگر حوزه طراحی سنتی و آرایه‌های تزئینی است، درباره شرایط حاکم بر این بخش گفت: پس از بیش از دو دهه تدریس به پشتوانه مطالعه و تحصیل در حوزه صنایع‌ دستی با گرایش طراحی سنتی و هنر اسلامی به خوبی دریافته‌ام یکی از مهم‌ترین آسیب‌ها و چالش‌های ما در حوزه مد و لباس به نبود دانش در افراد به‌منظور استفاده اصولی از نقوش بازمی‌گردد که یکی از مهم‌ترین نمونه‌ها، چگونگی چاپ نقوش حوزه معماری روی لباس است.

او تصریح کرد: ایران ما در ادوار مختلف تاریخی، کشوری غنی در زمینه آرایه‌های تزئینی در حوزه پوشش است که مدتی به دست فراموشی سپرده شدند و امروز هم که دوباره شاهد توجه افراد مختلف به این بخش هستیم، می‌بینیم به دلیل نبود شناخت از پیشینه تاریخی و چرایی استفاده از این نقش‌ها در بخش‌های مشخص لباس‌ها، اشتباه‌هایی رخ می‌دهد که نه‌تنها مطلوب نظر نیستند بلکه آینده این عرصه را به خطر می‌اندازند.

سماعی داریان اذعان داشت: افزایش سرعت در تمام شئون زندگی سبب شده است بخشی از هنرهای دستی جای خود را با چاپ‌های لیزری عوض کنند و متأسفانه از آنجا که بازار حاضر نیست برای طرح و هنرنمایی هنرمندان هزینه کند، شاهد استفاده غیراصولی و صرفاً گرافیستی از نقوش کاشی و معماری روی لباس هستیم.

او افزود: یکی از مهم‌ترین آفت‌ها در حوزه مد و لباس ایران، نبود دانش درباره چرایی و چگونگی استفاده از طرح‌ها و نقش‌ها روی پارچه و لباس است و از آنجا که بازار دنبال گرافیست است نه طراح، در نتیجه برای حفظ جایگاه و شأن طرح‌ها و نقوش توسط هنرمند طراح هزینه نمی‌شود و با اندکی هزینه برای گرافیست مسلط به فتوشاپ و کورل، شاهد به وجود آمدن اشتباه‌ها در تلفیق و به‌کارگیری نقوش روی لباس هستیم.

این مدرس و پژوهشگر آرایه‌های تزئینی با اشاره به اینکه نقش‌ها گاه بدون آگاهی در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند و همین خود نشان از نبود دانش کافی در این حوزه است، بیان کرد: نقش‌ها در فرش، پارچه، معماری، صفحه‌آرایی و مواردی از ایندست مشترک هستند اما نوع طراحی و ترکیب‌بندی نقوش در هر حوزه متفاوت است. این مهم در تاریخ لباس ما به‌خوبی موردتوجه قرار داشته اما امروزه و در دوره معاصر دچار سهل‌انگاری شده است.

دبیر کارگروه هنر ایرانی اسلامی انجمن صنفی طراحان و دوزندگان رودوزی‌ها و آرایه‌های تزئینی در پایان به جایگاه جشنواره‌ها و نمایشگاه‌های حوزه مد و لباس در ارتباط با موارد مذکور اشاره و تصریح کرد: ما در جشنواره‌هایمان هم بارها شاهد اشتباه‌ها و استفاده‌های نادرست از نقوش روی البسه بوده‌ایم که انتظار می‌رود گروه‌های داوری به آن‌ها ورود کنند و با تکیه‌بر دانش خود، اشتباه شرکت‌کنندگان را متذکر شوند اما نکته جالب آنکه می‌بینیم حتی در جشنواره مد و لباس فجر به‌عنوان یکی از معتبرترین رویدادها در حوزه مد و لباس، گاه جوایز به آثاری اعطا می‌شود که در همین بخش‌ها دچار ضعف و اشکال هستند.

تبلیغات

ارسال دیدگاه:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جهت ارسال دیدگاه خود ابتدا بر روی کادر «من ربات نیستم» کلیک کنید.
پس از تایید، دکمه «ارسال دیدگاه» نمایان خواهد شد که با کلیک بر روی آن می توانید دیدگاه خود را ارسال نمایید..