رویکرد مینیمالیستی و تمرکز بر توانایی بازیگران در مرگ یزدگرد
- شناسه خبر: 97248
- تاریخ و زمان ارسال: 25 بهمن 1404 ساعت 14:37

هنرمندنیوز: علیرضا چاوشی، کارگردان نمایش مرگ یزدگرد در تشریح دلایل انتخاب این نمایشنامه در شرایط فعلی، گفت: با توجه به فضای حاکم بر جامعه پس از وقایع اخیر، ترجیح دادم اجرای این اثر را در اولویت قرار دهم. در نمایشنامه مرگ یزدگرد بازتابی از اتفاقات روز جامعه و جهان را می دیدم و با آنکه برای تولید آن آمادگی کامل نداشتم، با چالش های فراوان وارد این روند شدیم.
کارگردان این نمایش با اشاره به سابقه ی علاقه اش به این اثر بیان کرد: از تیرماه سال ۱۳۸۶ که به طور جدی وارد عرصه نمایش شدم، همیشه رویای اجرای مرگ یزدگرد را در سر داشتم. فرآیند تولید این نمایش از تابستان آغاز و تا زمستان به طول انجامید و در این مسیر با کش و قوس های زیادی روبرو بودیم. با این حال، با توجه به سرمایه ای که از طریق کارگری فراهم کرده بودیم، ادامه ی دادن راه را به توقف آن ترجیح دادیم.
چاوشی که خود نیز در این نمایش ایفای نقش می کند، درباره ی علت این تصمیم توضیح داد: در سال های فعالیت حرفه ای ام، همواره این پرسش برایم مطرح بود که کدام یک از حوزه های نمایشی (نویسندگی، کارگردانی یا بازیگری) مسیر اصلی من است. در نهایت، متوجه شدم که تئاتر پیشه ی اصلی و عمدتاً در قالب بازیگری است؛ بنابراین در این اجرا نیز تمرکزم را بر روی خلق کلیت اثر گذاشتم.

در بخشی از این گفتگو، چاوشی به ویژگی های اجرایی این نمایش پرداخت و اظهار داشت: ما در این اجرا از یک شیوه ی مثلثی و دوار بهره برده ایم و با پرهیز از هرگونه زرق و برق، میزانسن پیچیده، گریم سنگین و تکیه بر تکنولوژی، تمرکز اصلی را بر توانایی بازیگران به عنوان راوی داستان گذاشته ایم. هدف ما رسیدن به یک صمیمیت در روایت است تا تماشاگر بتواند خود را در قصه پیدا کند.
طراحی صحنه و لباس این نمایش بر عهده ی منیره ملکی و موسیقی آن را بهار حسین زاده با ساز چنگ بر عهده دارد که هر دو در شکل بینی فضای اثر نقشی کلیدی ایفا می کنند.
چاوشی با اشاره به درگذشت استاد بهرام بیضایی، گفت: پس از عروج ایشان، آثارشان، به ویژه این نمایشنامه، بیش از پیش در کانون توجه قرار گرفته. بهترین راه برای بزرگداشت استادان، زنده نگه داشتن آثارشان روی صحنه است. به یاد می آورم در مراسم بزرگداشت حمید سمندریان عنوان شداین صحنه، خانه ی من است و واقعاً صحنه تئاتر، تربت هنرمندان واقعی است.
وی در پایان با اشاره به جاودانگی آثار بیضایی، نمایش مرگ یزدگرد را به مردم و به ویژه به مادران تقدیم کرد و افزود: این نمایشنامه همچون آثار شکسپیر، قابلیت جهانی شدن دارد و در هر زمان و مکانی، میتوان مسائل روز جامعه را در آن جستجو کرد.
در اجرای «مرگ یزدگرد» سارا عابدی، آزاده اکبری، محمد ربانی، عباس سیاوش، مهدی بیابانی، مهدی فرشیدی سپهر، علیرضا چاوش در این اثر ایفای نقش می کنند.
همچنین منیره ملکی طراحی صحنه و لباس، بهار حسین زاده موسیقی، سهیلا جوادی طراحی گریم، میثم کحالی طراحی نور، صنا زعفرانلو طراحی پوستر و بروشور، مجری گریم محمد جواد معلمی، تصویر ابوالفضل باران طلب، سارا بهنامی مشاور رسانه و مهدی سربازی روابط عمومی این نمایش را برعهده دارد.
نمایش «مرگ یزدگرد»به کارگردانی علیرضا چاوش از ۱۶ بهمن تا ۲۰ اسفند ساعت ۲۰ به مدت ۹۰ دقیقه در تماشاخانه سنگلج روی صحنه می رود.

